Egy új kezdete….

Egy új kezdete….

Amikor megszületik egy gyermek, szinte elképzelhetetlennek tűnik az az idő amikor óvodás lesz és el kell engedni a kezét legalább napközben.
Sokaknak ez az időpont szűk egy hónapon belül elérkezik, és természetes ilyenkor, hogy bizonytalanul nézünk a jövő felé.

Tanácsainkkal azonban a legnehezebb helyzeteket is könnyebben lehet átvészelni. Olvasd el cikkünket amiben összefoglaltuk neked a legalapvetőbb információkat.
Először is nagyon fontos, hogy amennyire lehet ne lássák rajtunk rajtunk a bizonytalanságot és próbáljuk minél lazábban kezelni a helyzetet. Ha a gyermekünk látja rajtunk a bizonytalanságot rá is rávetül és még nehezebb lesz majd az a bizonyos elválás. Természetesen nagyon fontos, hogy legyen valaki (férj, pár, család) akivel megbeszélhetjük a bennünk dúló érzelmeket, semmiképp nem ajánlatos magunkban tartani.
Normális az is, ha az első héten minden nap sírsz az autóban (én minden év első napján ezt szoktam még mindig….)

A beszoktatást óvodája válogatja, van ahol ott lehet a szülő, de olyannal is találkoztam ahol a csoportszobába egyáltalán nem léphet be a gyermekkel. Tapasztalataim szerint a két féle gyerek van beszokás szempontjából, az egyik aki lazán, szinte meglepő módon vidáman kezeli az elválást, de 1-2 hét múlva amikor elmúlik az újdonság varázsa nehezebb napok várnak rá, és vissza-vissza térne édesanyja biztonságot jelentő karjaiba.

A másik, akiknek az elején nehezebben megy az elválás, de 1-2 hét múlva hozzászoknak az új helyzethez és rutinosan vetik bele magukat a mindennapokba.
Mindkét helyzet természetes és normális, és mivel ahány gyerek annyi féle viselkedés, elképzelhető hogy valakinél egyik se alakul ki.

Amikor rutinosabbak lettünk és a mindennapok elkezdtek kialakulni érdemes minden este lefekvés előtt nyugodtan kikérdezni a kicsit a napjáról. Nálunk az vált be, hogy vacsoránál mindig megkérdezzük mi volt a legjobb és a legrosszabb a napjukban. Meglepően sok információval gazdagodunk.
A kommunikáció mellett nagyon fontosnak tartom a megfelelő napirendet. Jó, ha mindenre jut elég idő, legyen szó vacsoráról, fürdésről, meséről, beszélgetésről. Jó, ha az alvás ideje is nagyjából egy időre koncentrálódik, hiszen így nyugodtabb lesz az éjszakai alvás mintha egyik este 7-kor másik este 11-kor fekszenek le a gyerekek.

Ha már úgy érezzük beállt a napirend és könnyebbek a mindennapok érdemes 1-1 különórát is megnézni a nagyobbaknak. Amellett, hogy fejleszti a kommunikációt, a kapcsolatteremtést, jó lehetőség a nagy mozgásigényű gyerekek lefárasztani.
További jó ötlet, ha esténként összeül a család 1-1 gyors társasjátékra, melyek nem csak fejlesztenek, további kommunikációs csatornákat is nyitnak. Nálunk rengeteg társasjáték közül választhattok itt:
Esti meséhez ötletek pedig itt:

Fontos hangsúlyozni, hogy minden gyerek más, ami valakinek nehezebben megy, van akinek egy csapásra, és ez így van rendjén.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Értesülj mindenről elsőként!

E-mail címed megadásával iratkozz fel hírlevelünkre! Mi pedig egy 1000F Ft-os kupont küldünk neked amelyet bármelyik 10.000 forint feletti rendelés esetében feltudsz használni!

A feliratkozással elfogadod az Adatvédelmi Tájékoztatónkat!

    Ne maradj le legújabb híreinkről és kedvezményeinkről. Iratkozz fel!