Az anyai ölelés

Az anyai ölelés

Mielőtt elkezdenéd olvasni blog bejegyzésünket állj meg egy pillanatra és gondold végig, hogy mi jut eszedbe először arról a szóról, hogy ölelés?

Nekünk csupa pozitív szó jut eszünkbe. Az ölelés feltölt, az ölelés gyógyítja a testet és a lelket, az ölelés boldoggá tesz… Biztosan veled is történt már olyan, hogy fáradt, szomorú vagy elkeseredett voltál. Aztán jött valaki, akitől kaptál egy hatalmas ölelést és minden gondod egyből kisebbnek tűnt.

Ez a folyamat a kicsiknél többszörösen felnagyítva játszódik le. A kisgyerekeknek a legfontosabb az életükben a biztonság, a folyamatos fizikai kontakt és a törődés. Ez a fizikai kontakt a gyermek első pillanatától jelen van. Nem véletlenül nevezik az újszülöttek első egy óráját „aranyórának”. Ez az az időszak amikor bőrkontaktusban vannak a szülők az újszülöttel. Nagyon fontos ez az egy óra mind a szülők mind a gyermek életében. Később is ugyanolyan fontos marad ez a fajta törődés. Kutatások kimutatták, hogy azok a gyerekek akik folyamatos bőrkontaktban élnek, sokkal kiegyensúlyozottabbak, egészségesebbek, boldogabbak. Ezzel szemben az ölelés hiánya súlyos kötődési zavarokat okoz a gyermek életében és nagyon magasra emeli a stressz szintet is. Arról nem is beszélve, hogy a felnőttkorra is hatással lesz. De erről majd később.

Nézzük meg a folyamatot a tudományos oldaláról is. Az ölelés hatására az anya és a gyermek szervezetében is oxitocinhormon termelődik. Ez a hormon másnével szeretet-hormonnak is neveznek. Az oxitocin segít ellazulni, erősíti a biztonságérzetet, csillapítja a félelmet és a szorongást. Apropóoxitocin: te kaptál szülésnél? Nem véletlenül adják ezt az anyagot a szülések alatt fentitulajdonságai vannak. A gyerekekre visszatérve tehát tudományosan is megállapítottaz ölelés fontossága.

További tudományos tény, hogy az ölelés gyógyító hatású. Segít hamarabb túl lenni a betegségeken és elengedhetetlen a testi fejlődésben. Másik fontos tény, hogy a szívműködésre is pozitív hatássalvan az ölelés. Csökkenti a vérnyomást és a pulzusszámot.

Ha a gyermeked elesik és egyből megöleled nagybancsökkented vele a fájdalom szintjét. Ellenben azok a gyerekek akire legyintenek ilyen esetben a szülők, és nem részesítik testi kontaktusban sokkal tovább sírnak és több fájdalmat élnek át.

Boldog gyermeket szeretnél? Öleld szeresd minél többet! Hidd el, hogy nem tudod túlzásba vinni, és a legtöbb amitadhatsz neki az TE magad vagy! Ne felejtsd el azt sem, hogy a gyermekek a tőlünk kapott mintákat viszik tovább később, felnőttkorban. Ezért is olyan fontos, hogy minél többet legyünk testi kontaktusban gyermekünkkel.

És most, adj valakinek egy hatalmas ölelést! Legyen a férjed, gyermeked, édesanyád, barátnőd. Dobd fel a saját és mások napját!

Szeretettel, Milimall

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *